>> #10nmpnu, Enfoques

Una mirada incansable a la cultura

Columna del director artístico del Paranimf de la Universitat Jaume I (UJI) Toni Valesa para Nomepierdoniuna.
Envía Envía
Imprimir Imprimir

Noticias relacionadas

Etiquetas

,

Fa uns anys, circulava una anècdota o acudit d’aquells que els pengen la frase atribuïda a Giordano Bruno de "se non è vero, è ben trovato". El fet en qüestió afectava un polític de nom José María, quan era alcalde d’una gran ciutat de l’Estat, d’ell deien el següent: "¿En qué se parece José María a Dios? En que Dios está en todas partes y José María ya ha estado". En aquesta sentència quedava palesa la popularitat del personatge. Aquesta afirmació ben bé podria servir per a il·lustrar la presència de la publicació Nomepierdoniuna entre la societat castellonenca aportant, des de fa més de deu anys, la seua mirada a la cultura i convertint-se en un referent que ha servit de guia per a seguir des de l’acte organitzat més modestament, fins al megaacte més sofisticat. Aquesta publicació ha estat en totes les parts i s’ha obert un espai propi que avui dia està més que consolidat.

A banda del suport en línia que li permet arribar amb efectivitat a un segment de públic determinat i majoritari, un dels grans encerts de la publicació és la manera de tractar les notícies, separant informació i opinió. Sovint veiem com es barreja informació i opinió amb un resultat lamentable i pervers. En un present tan convuls, ple d’interessades fake news és molt d’agrair les maneres d’actuar en què ens serveixen una informació ben elaborada i una opinió lliure on ens deixen a cadascú la capacitat d’escollir i pensar.

En Nomepierdoniuna podem copsar sense esforç l’ambient urbà cultural que forma part de la història de Castelló: articles i ressenyes que fan una mirada singular i profunda a la música, dansa, teatre, arts plàstiques, fotografia, vídeo, performances... Tant el que s’ha produït en centres i sales dependents d’institucions públiques, com el que s’ha produït en espais privats els quals també contribueixen a dinamitzar la cultura. Ordenar amb encert tot el que es fa en una ciutat donant cabuda a la cultura oficial i a la no oficial és una feina àrdua. Molt hi ha a fer-hi, però una publicació d’aquest tipus és fonamental de cara al personal amb inquietuds artístiques i fa que la societat puga descobrir vertaderes troballes de la nostra història artística i popular que combina tradició i modernitat. D’un treball ben fet en aquest sentit, depèn que les persones que estudien la nostra realitat cultural amb el pas del temps, puguen fer anàlisis objectives i que desmunten falsos prestigis que, quan ens mirem el melic, són difícils de desmuntar.

La publicació s’ha adaptat i ha evolucionat. Recentment ha llançat una nova aplicació per a iOS i Android en què es pot consultar tota l’agenda cultural de Castelló i voltants. Això permet tenir a l’abast l’ecosistema cultural de l’àrea metropolitana pràcticament en temps real. Crec que dins de la comunicació local contemporània, Nomepierdoniuna és l’esforç més original i important dels darrers anys, per on han passat un seguit de gent diversa que ha emplenat el contingut de la publicació amb una mirada jove i en contínua renovació, que és el que la cultura necessita.

Pel que a mi fa, en l’apartat d’arts escèniques, que és el que jo més visite, em congratula veure com moltes de les companyies i artistes que passen pel Paranimf s’interessen per la publicació i les seues entrades les situen en llocs destacats dels seus reculls de premsa als seus llocs web.

És per això que des del meu treball en el Servei d’Activitats Socioculturals (SASC) de la Universitat Jaume I considere a les persones que la fan possible la publicació, les grans aliades, per ser les protagonistes d’aqueixa ullada a la cultura que mai es cansa de descriure de manera variada, animada i calidoscòpica el que es cou per aquestes terres. Només em queda manifestar el meu ferm desig que continuen per molts anys sense perdre-se’n ni una, ni mitja, ni cap. Felicitats i llarga vida a Nomepierdoniuna!

Toni Valesa es director artístico del Paranimf de la Universitat Jaume I.

Deja un comentario

He leído y acepto el Aviso Legal

Puedes consultar el tratamiento que hacemos de tus datos y la forma de ejercitar tus derechos en nuestra Política de Privacidad,